QUIP – Quilt in public day

Aktuelle møtesteder for QUIP i Norge, kan du finne på egen side her.
Here is the page for the Norwegian QUIP meetings

 

Bakgrunn

I 2005 fikk den amerikanske strikkeentusiasten Danielle Landes den flotte ideen å utfordre strikkere i hele verden til å gå ut fra sine lune reder og strikke i det offentlige rom, og den verdensomspennende Strikk Offentlig-dagen var et faktum. Les mer om den her:www.wwkipday.com

Quilting er på samme måte som strikking noe man selvfølgelig utmerket godt kan gjøre hjemme, men i likhet med strikking er det også noe du kan dele med andre. Det er kanskje andre ivrige quiltere i skjul i ditt nærmiljø? For alt du vet kan det til og med hende du har en kollega eller nabo, eller noen du pleier å treffe på butikken som boltrer seg med stoffer innenfor hjemmets fire vegger...

Danielle Landes sin idé om en offentlig strikkedag handlet også om å vise at strikking ikke bare var noe for gamle damer. Vi er selvfølgelig glade for de som har gått forut og lært oss håndarbeidsteknikkene, men det er kanskje også mange unge som kan tenke seg å begynne å sy. Dette med søm og gjenbruk er faktisk veldig inn i tiden akkurat nå.

 

Hva gjør de europeiske quilteforbundene?

EQA, sammenslutningen av europeiske quilteforbund gikk i bresjen for å lage en tilsvarende dag for quiltere – Den Europeiske Quilte i offentlighet-dagen ”QUIP”. Den tredje lørdagen i juni er valgt som offisiell dag. I 2009 var det den 20. juni. Det er dessuten også den lengste lørdagen i året – mange timer med dagslys som kunne utnyttes for fulle til å sy utendørs!
De forskjellige europeiske forbundene vil ha informasjon om lokale arrangement på sine nettsider.

Hva kan du gjøre?

Det er ganske enkelt. Alt du trenger å gjøre er å avtale å møtes sammen med andre quiltere på et offentlig sted og ta med et quiltearbeid. Det er kanskje ikke det enkleste å ta med symaskin, skjærebrett og linjal ut i parken, men vi har da vel alltid noe håndsøm på lur også – litt håndquilting, noen sekskanter over papir, en lukkekant eller noe slikt – det spiller ingen rolle – det viktigste er å vise verden at du quilter. Noen ferdige quilter å sitte på, eller henge opp kan også være med på å markedsføre at det er noe spesielt som foregår.

Alle kan være med på å arrangere en QUIP og det kreves ikke mye forberedelse. Det viktige er at andre kan finne ut hvor du har quiltetreff (sjekk på forhånd om det er OK at du holder treff der). Annonsér treffet her på quilteforbundets egen nettside www.nqf.no . Den knyttes til det europeiske forbundets hjemmeside, slik at hele Europa ser hvordan dagen feires i Norge.

Det kan også være nyttig å slå opp noen plakater rundt om og legge igjen informasjon i håndarbeidsbutikker, på bibliotek og lignende.

Første gang Danielle arrangerte strikkedagen, var det 25 treff rundt om, neste år var antallet steget til 200 og tallet øker stadig. Hjelp oss med å gjøre quilting like kjent! Vi håper på å få dette til å bli det første i en lang rekke slike dager og derigjennom skape en ny quiltetradisjon. Alt må begynne et sted – i Europa i år og kanskje resten av verden neste år?

Fortell oss om hva dere gjorde i etterkant, og send gjerne noen bilder. Vi kommer til å legge ut informasjonen på sidene her, og noe vil også komme med i NQFs medlemsblad.

Noen praktiske råd:

Det er forskjellige ting dere bør tenke på hvis dere planlegger en Quip. Skal dere møtes på en kafé eller i en butikk el.l. avtal nærmere med eieren – hvor mange kan tenkes å møte opp og hva er beste tidspunktet for et slikt treff. Kan det bli aktuelt med en lettere ommøblering av lokalet og er det OK? Sørg for å bli enige og få skriftlig tillatelse slik at det ikke blir noen diskusjon på den aktuelle dagen hvis den dere har avtalt med ikke er til stede.
Skal arrangementet være på et offentlig sted, sjekk om dere må ha tillatelse for eksempel fra kommunen eller politiet. Sørg for å få tillatelsen skriftlig og ta den med, i tilfelle en ivrig politi skulle stille spørsmål på arrangementsdagen.

Tenk gjennom hva quilterne trenger å ta med. Mat og drikke (hvis det ikke er å få kjøpt på stedet), stoler, hodeplagg, solkrem, syarbeid osv. Sjekk også om det er toalettfasiliteter i nærheten.
Ha en beredskapsplan i tilfelle regnvær.
Sett opp oppslag i lokale håndarbeidsbutikker. Lag et fargerikt oppslag om QUIP til oppslag på stedet dere skal være. Sørg for å møte opp i god tid for å forberede det hele – pynte med bannere, quilter el.l.

Dere må regne med å måtte svare på spørsmål fra forbipasserende om hvem dere er og hva dere driver med. Vis fram arbeider og hvordan dere jobber – dette er med på å spre informasjon om quilting og er litt av poenget med en slik dag.
Men viktigst av alt: ha det gøy!

Har du blogg eller hjemmeside? Spre budskapet!

Lenk opp til vår side ved å bruke en av disse knappen i bloggen eller på hjemmesiden din. Knappene kan også kopieres inn i nyhetsbrev for å spre budskapet, eller lag din egen knapp som du kan dele med oss om du vil! Lenk opp til vår side ved å bruke en av disse knappen i bloggen eller på hjemmesiden din. Knappene kan også kopieres inn i nyhetsbrev for å spre budskapet, eller lag din egen knapp som du kan dele med oss om du vil!